söndag 4 november 2012

Zucchiniplättar med tzatsiki.


En bra och god lunch när man har tränat lite extra hårt på gymmet. Såhär gör man:

Man köper:

Till plättarna: 
- 2 zucchinis
- 2 gula lökar
- 5 vitlöksklyftor
- olivolja
- 3 ägg
- 3 msk dinkelmjöl
- 200 g fårost
- 1 kruka persilja
- 1 kruka dill
- 1/2 tsk tabasco (eller något annat starkt)
- peppar

Så river man zucchinin och saltar och kramar ur allt vatten (lägg det i ett durkslag och låt vila en minut eller två). Medan det vilar hackar man lök och vitlök och fräser detta i lite olja. Vispa ägg och dinkelmjöl och riv ner osten i en bunke. Och så i med örterna! Och sen i med tabascon, peppar och lite salt. Sen kramar du ur zucchinin en sista gång och vänd ner den i äggsmeten. Och så får den vila i någon minut och efter det slevar man upp små plättar i stekpannan och steker till dem har fått en finfin yta. 


Och under tiden man väntar på att smeten får vila till sig lite tar man itu med bästa tsatzikin!

Till tsatzikin:
- 1 burk med kvarg (ca 250 g)
- Salt
- Peppar
- En fin gurka
- Olivolja
- Vitvinsvinäger
- Vitlök (massa!)

Med fördel börjar man med att riva gurkan, krama ur och krama ur en gång till. Häv ner böset i kvarget och på med salt och peppar, pressad vitlök (minst tre klyftor) och någon matsked olivolja. Se upp med vitvinsvinäger bara, några droppar räcker (annars blir det för mycket syra i såsen). 

Bon apetit! 

Ps. Receptet har jag läst i en Hälsa & Fitness men tsatzikin är min egen. 

4 kommentarer: