torsdag 27 oktober 2011

Kreta, Kreta, Kreta.


Efter snart 8 månader på den här ön känner jag mig redo att dela med mig av en topplista över fantastiska saker med just Kreta. Ej inbördes ordning.

- Gamla staden inne i Chania, en otroligt historisk atmosfär och varje gata bär minnen och spår ifrån den venetianska och turkiska tiden på Kreta. Några av Kretas bästa shoppinggator finner du här och har du vägarna ner till den gamla hamnen kan du alltid prata med Archelon som arbetar för att skydda de utsatta havssköldpaddorna som lägger ägg över hela Kreta. Varje bidrag är viktigt för att skydda deras miljö och fortsatta överlevnad. Har man riktig tur kan man få se gammelsköldpaddan som har bosatt sig i hamnen.

- Ett av Greklands bästa arkeologiska museéum finns inne i Hieraklion. Utställningen är inte öppen helt och hållet, men den våningen som finns rymmer några av de mest fascinerande föremålen från Europas historia. Missa inte Knossos och minoerna, den högcivilisation som vår egen härstammar ifrån. Du får ut mest av besöket på Knossos om du åker med guide.

- Matala, är enligt mig, Kretas bästa strand. Speciellt under lågsäsong. På södra sidan av Kreta ligger stranden dit de första människorna som kom till Kreta valde att bosätta sig på. De sandstensgrottorna som de bodde i finns fortfarande kvar och under 70-talet kom en hel hög med hippies hit. Att besöka Matala är att leva i nuet, att ha semester på riktigt, det ÄR Hakuna Matata.

- Samaria är en ravin utan like i resten av Europa. Nästan 2 mil lång är den och från Omalosplatån går den rakt ner till Libiska havet och till Agia Romeli (varifrån man tar båten till Sougia eller Sfakia). Att gå Samaria är en upplevelse som varken dina sinnen eller din kropp snart kommer att glömma. Det är en naturupplevelse utöver det vanliga och har man gudarna på sin sida kan man få se Gåsgam eller kanske till och med Lammgam (sällsynt). Har man kraften i kroppen SKA man gå Samaria innan man lämnar ön. Lätt ett av mina bästa tips.

- Fågelskådning i Lake Agia. En liten sjö med mycket spännande skådning. Ligger strax söder om Chania och dit tar man sig med cykel, moped, bil eller lokalbuss. För den som inte är så fågelintresserad finns många mysiga små tavernor nära sjön. Och naturen är helt fantastisk. Sist jag var där gick jag på djungelexpedition och hamnade mitt ute i en olivlund. Med kvistar i håret och ett leende på läpparna kunde jag sedan njuta av en fin dag ute med en kille som jag tycker extra mycket om.

- Ett mindre paradis på jorden är Akrotirihalvön. Om ni har sett filmen "Zorba the Greek" har ni redan fått er första glimt av halvön. På stranden Stavros har scener ifrån filmen spelats in och på en av tavernorna vid stranden finns en äkta Oscars-statuett. Som om detta inte vore nog är stranden i sig en mysig liten badvik, en typisk grekstrand (dit inte så många turister har hittat ännu). Anledningen till detta är kanske för att det är lite krångligare att ta sig dit än att ta stranden utanför hotellet. Man måste nämligen ta lokalbussen. Men kom igen, så jobbigt är det inte! Stavros är en underbar strand och är man lite av en upptäckare finns det många fler stränder ute på halvön som bara väntar på att hittas. Leta reda på er egen favorit och utforska ön med moped om man inte vill vara bunden till busstider (som ändå aldrig hålls).

Cykling i allmänhet, Kreta ska man uppleva på en cykel. Inte bara för att du utmanar dig själv fysiskt men också för att du kommer i kontakt med alla doftande apelsinträd, fårflockar och allt annat spännande som ön har att erbjuda. Jag har cyklat nästan överallt i Chania-provinsen och det är något som jag verkligen rekommenderar. För den äventyrliga (och vältränade), kan man ta sig ända upp i bergen och för den som vill ta det lite lugnare kan man cykla längs med kusten. Det är så vackert att det nästan gör ont.

Mezedes med någon man tycker om. Det kretensiska sättet att äta är öppet och familjärt. Man beställer in många smårätter, plockmat och sen är det bara att köra. Det finns många olika rätter att välja på och mina (och Oskars) favoriter är: dakos (hårt bröd med tomatröra och misitraost), dolmades (fyllda vinblad (det är som små rullar med ris och örter och vinäger packade i små vinbladspaket mmm..)), saganaki med tsatsiki (friterad ost med tsatsiki (yogurth, gurka, vitlök, olivolja och vinäger i en härlig röra)) med mera med mera. Det bästa man kan göra som nybörjare i det grekiska köket är att prova allt, och att dela med sig!

Iskaffe (i alla dess former) är något som är väldigt speciellt för Grekland. Frappe, fredocapuccino, och allt vad det heter är iskaffe (ofta med lite socker och skummad mjölk). Är helt fantastiskt en riktigt varm dag. Ska drickas när man kör buss, när man hänger på en parkbänk i stan eller när man är på hotellservice (om man är guide).


Grekisk populärmusik (grekpop) är också, hm, speciellt. Jag brukar säga att när man börjar gilla ett lands populärmusik, ja då har man bott där för länge. Och det kan sägas nu kanske. Jag ÄLSKAR grekpop. Man kan inte åka till Kreta utan att lyssna på det och man kan inte åka till Chania utan att gå på grekklubb. Det kan vara svårt som turist att komma in ibland, men lyckas man, då har man ett väldigt speciellt minne ifrån Grekland.

Venizelos gravplats är en väldigt romantisk plats dit många kretensare tar sina tjejer för att äta Kretas bästa chokladkaka. Utsikten över Chania stad och solnedgången som går ner i havet är svårslagen och kakan riktigt smälter i munnen. Åk till Koukouvagia som har en uggla som logo. Ni kommer inte att ångra er.

Listan kommer att fyllas på när tid finnes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar