torsdag 3 november 2011

Lefka Ori, Kreta.

Igår hade jag min sista utflykt för säsong sommar 2011. Det såg ut ungefär såhär:

Igår åkte vi upp i bergen på en riktig ö-tur. Dagen började med att den här lille sötnosen var lite kelig. Dagar börjar inte bättre än så. Mys!

Här har vi högplatån Askifou. En riktigt vacker plats i närheten av Imbrosravinen. Hit kom turkarna och döpte platsen efter den vinglas-liknande form platån har (omgiven av bergstoppar mellan 1500-2000 m.ö.h). Det turkiska ordet för vinglas liknar nämligen askifou.

En riktigt mäktig upplevelse att köra runt i Lefka Ori när timman ligger så tät att man inte ser hur det stupar hundratals meter ner.

I Jungfru Maria-kyrkans sidokapell tändes det ljus och det var en riktigt mysig atmosfär.

Jungfru Maria-kyrkan som härstammar från 980 efter vår tidräkning är en fin liten kyrka att besöka. Varje år på Marias födelsedag vandrar bergsborna hit för att hedra minnet av denna viktiga dam i den grekisk-ortodoxa tron.

Strax nedanför Lapa rann vattnet ut ur berget och bildade naturliga källor. Och heliga sådana. Om du dricker det här vattnet sägs det bota sjukdomar. Hah.

Oskar höststädar utanför bussen. Självklart måste någon göra det.

Vid Lake Kournas betade fåren fridfullt, kalkonen vaktade hönsen, vattnet låg spegelblankt och vi drack dagens godaste kaffe.

Och lite fågelskådning hanns också med. Men vi såg inget speciellt intressant. Men en riktigt härlig dag var det. Och det var den sista utflykten på Kreta det här året.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar